Friidrott

Friidrott är en av de allra äldsta idrottsformerna och dess rötter sträcker sig ända tillbaka till antikens olympiska spel. Att friidrotten till stor del ändrat skepnad genom historiens gång är med andra ord ganska naturligt. Idag delar man enklast in friidrottens grenar i följande underkategorier: löpgrenar, kastgrenar, hoppgrenar, mångkamp och gång. Till stor del består friidrottsutövandet av individuella tävlingsgrenar, men även lagtävlingar är förekommande, till exempel stafetter. Finnkampen, en landskamp mellan Sverige och Finland, är en av friidrottens lagtävlingar.

Friidrott Lerum

En av de vanligaste grenarna inom friidrott är löpgrenarna. De delas in i kort-, mellan- och långdistanslöpning. Löpgrenarna går ut på att klara av utsatt sträcka på kortast möjliga tid. Beroende på löpgren förekommer ibland hinder, såsom häckar och vattengravar.
Kastgrenarna går ut på att kasta eller stöta ett redskap så långt som möjligt. Kastgrenarna samlar fem olika grenar: slägga, kula, spjut, diskus och viktkastning.
Friidrottens hoppgrenar är stavhopp, längdhopp, tresteg och höjdhopp. Målsättningen för de tävlande inom hoppgrenarna är att ta sig över en ribba på viss höjd.
Inom mångkampen tävlar de deltagande i flertalet grenar och man räknar sedan samman ett slutresultat. Mångkampen skiljer sig mellan herrar och damer. Tiokamp har länge enbart utövats av män, även om kvinnor på senare tid också börjat tävla i tio grenar. Vanligast är dock att damerna tävlar i sjukamp utomhus och femkamp inomhus.
Gång tillhör också friidrottsgrenarna. Grundregeln inom gång är att utövaren alltid har synbar kontakt med marken. För att kontrollera att markkontakten hålls och att gångaren inte springer finns oftast domare på plats. Inom gång är de vanligaste distanserna 50 km respektive 20 km för herrar och 20 km för damer.

Tack vare friidrottens utbud av grenar är mångfalden inom sporten stor. Chansen är stor att du kommer hitta något du tycker om. Träningsformerna är omväxlande och varierande och du förbättrar såväl styrka som rörlighet och kondition. Om du bor i Lerums kommun och är nyfiken på att prova på friidrott vänder du dig enklast till Lerums Friidrottsförening.

Lerums Friidrottsförening håller under utomhussäsong (maj till september) till på den fina utomhusarenan Stenkullen IP. Arenan är belägen i närheten av kommunens övriga anläggningar, endast ett stenkast från fotbollsplaner, sporthallar och isrinkar. Under inomhussäsong (oktober till april) är träningen förlagd till Förbohallen, som är en kombinationshall för både friidrott och handboll. I Förbohallen samsas föreningen med handbollsklubben IK Baltichov.

Inom Lerums Friidrottsförening är barn mellan 8-12 välkomna att träna, prova på friidrottens grenar och delta i föreningens träningsgrupper. Grupperna anpassas efter barnens ålder och man fokuserar främst på att väcka glädje inför sporten och utöva träningen på ett lekfullt sätt. För barn som fyllt åtta år finns även möjlighet att delta i Friidrottsskolan som årligen arrangeras under första veckan på sommarlovet.
För barn mellan 12-15 år ser träningen lite annorlunda ut, lite mindre lek och istället ett större fokus på uthållighet, styrka och olika övningar inom löpning, hopp och kast. Även grenspecifik träning utövas under tävlingssäsong.

Som aktiv inom friidrotten deltar du ofta på tävlingar runt om i landet. Framförallt handlar det om mästerskap såsom ungdoms-SM, junior-SM och SM. Det finns också regionmästerskap beroende på vilken förening du tillhör. Som friidrottare inom Lerum tävlar du i Götalands-mästerskapen. Friidrottsföreningen i Lerum ordnar också egna resor som ett trevligt sätt att sammansvetsa medlemmarna och stärka klubbgemenskapen.

Lerums Friidrottsförening anordnar även en rad olika arrangemang. Lerumsloppet lockar varje år många löpsugna deltagare. Hela 1400 löpare hade inför det senaste loppet anmält sig till start. Klubben har också arrangerat friidrottstävlingar för seniorklassen med prispengar i potten för de tre främsta inom utvalda grenar.
I slutet av sommaren går Stonehill Games av stapeln, där ett hundratal idrottare och aktiva deltar i klassiska friidrottsgrenar.