Spela fotboll i Lerum

Som fotbollsintresserad i Lerums kommun finns gott om möjligheter att spela boll, oavsett om du aktivt tränar i en förening eller bara lirar tillsammans med kompisar. Kommunen erbjuder tio fullstora fotbollsplaner och sju konstgräsplaner, varav fyra i fullstorlek. Knappekulla och Hulan är två av de mindre planerna och motsvarar sju- respektive niomannastorlek.

För fotbollsintresserade barn och ungdomar i Lerum finns chansen att välja en aktiv träningsprofil under sin skolgång. På skolan Stenkulan, en grundskola som sträcker sig upp till nionde klass, kan de elever som är aktiva idrottare under sin fritid ges möjlighet till träning två gånger i veckan. Som fotbollsspelare får man chansen att utveckla sitt spel och arbeta med såväl bollteknik som sin egen roll i laget. Här ges även fysträning, främst inriktad på explosivitet, rörlighet och balans. Profilskolan har varit igång sedan 2011 och är ett samarbete mellan skolan och de idrottsföreningar som finns runt om i kommunen.

fotboll i Lerum

För spelare som vill engagera sig i på klubbnivå finns en rad föreningar som sträcker sig från Sjövik i norr till Lerum och Tollered i söder.
Lerums IS är en av Göteborgsområdets största fotbollsföreningar med rötter tillbaka till 1927. Lerums IS herrseniorer spelar i division 3 och håller sig som ett av de starkare topplagen. Damlaget ligger i dagsläget i division 2. Lerum IS har även en barn- och ungdomssektion med flertalet pojk- och flicklag.
Föreningen ordnar regelbundna fotbollsskolor, såväl under sommaren som på olika skollov. Här finns också ett korplag som sammankopplar före detta aktiva spelare som fortfarande känner suget efter att lira boll.

Stenkullen GOIK grundades 1926 och började med ett gäng bollspelande arbetare på Britanniafabriken. Intresset för den fotbollsspelande lilla skaran sköt ganska snabbt i höjden och redan året därpå kunde man starta upp en förening. Då var Stenkullen GOIK en sammansättning av gymnastik och allmän idrott, men fotbollen fick snart en dominerande roll inom klubben. Detta år blåstes även den allra första fotbollsmatchen igång och resten är, som man brukar säga, historia.
I modern tid har Stenkullens herrlag främst rört sig mellan division 5 och 7. I dagsläget har de tagit steget upp till division 4.

Stenkullen GOIK har också som målsättning att värna lite extra om flickfotbollen och med en stolt och minnesvärd historia på damsidan är det inte särskilt konstigt. Damlaget grundades 1970 och mellan 1979-85 spelade Stenkullen GOIKs damlag sex säsonger i landets högsta damserie. 1980 nådde de sin bästa placering med en bronsplats i damallsvenskan.
Idag arbetar flicksektionen för att få fler flickor att prova på fotboll och ge dem bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och engageras inom idrotten.

En fotbollsförening finns också i Sjövik, i form av Sjöviks Sportklubb. De kallar sig kort och gott för hela Sjöviks förening, då de är en klubbsammansättning för fotboll, ridsport, boule och discgolf.
Fotbollsföreningen, på den tiden kallad SIF, grundades 1933. Laget spelade sin första match under samma år och var sedan aktuella för seriespel under hösten 1935. Den dåvarande så kallade Ale-serien bestod enbart av fem lag och många matchresultat från den tiden har olyckligtvis gått förlorade. Dock finns fortfarande mycket historia samlat kring klubben som finns att ta del av på deras hemsida.
I dagsläget består Sjöviks fotbollssektioner av pojk- och flicklag samt. ett herrlag i P35-serien. Klubben erbjuder även sammanslagen fotbollsträning en gång i veckan dit både pojkar och flickor är välkomna.

Ytterligare en rad fotbollsföreningar finns inom Lerums kommun. Här hittar vi Floda BOIF, oftast hemmahörande på Flodala IP. Flodas herrlag är hemmahörande i division 4 och dess damlag i division 3. Här finns också Lekstorps IF och Tollereds IF, vars båda herrlag spelar i division 6.